Alles over whey

A

Wat weet jij allemaal over whey eiwitten? Zegt dit je helemaal niets of denk je alles er al over te weten. In dit artikel lees je alles over whey, zo lees je meer over de geschiedenis en worden de verschillende soorten whey eiwitten op een rij gezet.

De geschiedenis 

De naam whey is de engelse benaming voor wei. Wat is wei? Wei is een is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk. Het maken van whey oftewel wei heeft een lange geschiedenis en gaat terug tot zo’n 3000 jaar voor Chr. De Bedoeïenen die in het midden oosten en noord afrika leefden waren nomaden en trokken met hun tenten rond door de woestijn. Zij bewaarden hun melk in gedroogde dierenmagen die zij op hun reizen door de woestijn meenamen. De hitte zorgde ervoor dat de melk verzuurde, hierdoor ontstond er een zure vloeistof (wei) wat zich bovenop de melk vormde en een soort wrongel opleverde.

Wei is eigenlijk het ‘afvalproduct’ van de kaasmakerij. Het is de vloeistof, die uit de kaaswrongel druipt, en door de kaasmakers dus niet gebruikt word. In het verleden werden door de kaasindustrie grote hoeveelheden vernietigd, maar tegenwoordig gebeurt dit bijna niet meer. De wei werd tot 10 à 15 jaar geleden voornamelijk als veevoer gebruikt, maar sinds een aantal jaren word dit ook veel in de levensmiddelen industrie gebruikt. Dit komt omdat de wei vele bruikbare melkeiwitten bevat, die voor de mens belangrijke voedingsstoffen zijn. De levensmiddelen industrie gebruikt het bijvoorbeeld voor het verdikken van onder andere sauzen.

De soorten Whey eiwitten op een rij:

  • Hydrolaat
  • Hydrosilaat
  • Perfection
  • Isolaat

Whey Hydrolisaat

Whey Hydrolisaat is beter en sneller opneembaar dan Whey Isolaat. Dit komt door het productieproces en zorgt voor kortere aminozuur ketens “Whey Peptides” en zo ontstaat een van de beste en snelst opneembare vorm van whey eiwitten.

Waarom is whey hydrolisaat bij mij niet bekent en zie ik deze nooit? 

Dit komt doordat het productieproces duurder is dan de andere soorten die te koop zijn. Dit is dan ook de grootste reden waarom je het bijna niet tegenkomt en andere merken vaak kiezen voor goedkopere methodes.